Hur hörselnedsättning påverkar talet

Man brukar säga att vi talar som vi hör. Ett tidigt tecken på hörselnedsättning kan vara att man börjar prata lite högre än vanligt. Eftersom hörselnedsättning oftast påverkar diskanten, kan det också bli svårt att både höra och uttala tonlösa konsonanter, som exempelvis s, f och t.

Detta är särskilt tydligt hos barn med hörselskador som aldrig har hört tonlösa konsonanter. För oss andra, som har ett hörselminne och en livstid av talvana, påverkas uttalet mycket mindre eftersom det sitter kvar rent mekaniskt.

Att hörselnedsättning påverkar talet är något som sällan diskuteras. För några år sedan började hörapparater med så kallad transponering bli vanliga. Det innebär att diskantljud flyttas från ett område där hörseln är dålig, till ett lägre frekvensområde där hörseln fungerar bättre.

Många som provar nya hörapparater märker plötsligt att de kan höra fågelkvitter, blinkers i bilen, eller klockan som tickar hemma – ljud de kanske inte hört på länge.

En del upplever även att de själva börjar läspa lite, och att andra i omgivningen låter som Sean Connery – något som kan bero på att ljuden transponerats ner.

Men den här tekniken kan också göra det lättare att kontrollera hur man själv uttalar tonlösa konsonanter. När transponering var nytt visades ofta videoklipp på mässor där personer först talade med ett "hörselskadat uttal", och sedan efter några månaders användning av hörapparater. Resultatet visade att man började uttala ljuden tydligare – helt enkelt för att man hörde dem bättre själv.

Föregående
Föregående

Avläsning – att se det vi hör

Nästa
Nästa

Varför är språkmelodin så viktig vid hörselnedsättning?